Yinka Shonibare MBE – Paradise Beyond

Vanaf 20 september 2016 toont Museum Helmond werk van Yinka Shonibare MBE in combinatie met een presentatie van de nabijgelegen textielfabriek Vlisco. Beide presentaties zijn nauw verweven:  de Vlisco stoffen zijn een bron van inspiratie voor Shonibare.

Het oeuvre van deze beroemde kunstenaar wordt getypeerd door de toepassing van de kleurrijke, Afrikaans ogende stoffen en dessins.  In de tentoonstelling ‘Yinka Shonibare MBE – Paradise Beyond’  zijn sculpturen, installaties, collages, tekeningen, fotowerken en films uit de periode 2004-2016 te zien. In zijn werk belicht Shonibare thema’s als ras, klasse, macht en migratie. Met zijn elegante, verleidelijke én humorvolle werken maakt hij deze gevoelige cultureel-maatschappelijke onderwerpen toegankelijk.
De Vlisco-presentatie ‘Un à Un’ is een visuele experience en richt zich op klassieke dessins, herinterpretaties en nieuwe ontwerpen.

Het museum richt zich met deze tentoonstellingen op een aantal doelgroepen: o.a. de hedendaagse kunstliefhebber, de liefhebber van textiel, studenten design, en de internationale toerist (via touroperators).

Tags: