Wrijving van gedachten

In samenwerking met het MuHKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) en AIR Antwerpen (internationaal residentieproject) realiseerde het Vincent van Goghhuis het project ‘Wrijving van gedachten’ / Artistieke ontmoetingen Antwerpen-Zundert. Voor dit samenwerkings- en uitwisselingsproject over culturele kruisbestuiving in een grensgebied ontving het Vincent van GoghHuis Zundert een bijdrage van Brabant C. De uitwisseling van het eigen Artist-In-Residence-programma met AIR Antwerpen biedt jonge Vlaamse en Brabantse kunstenaars een kans in een internationale context en middels begeleiding van beide instellingen hun eigen werk te verdiepen en te presenteren.

Het Vincent van GoghHuis presenteerde toonaangevende en talentvolle Nederlandse en Vlaamse kunstenaars in de groepstentoonstelling ‘Wrijving van gedachten’  | Antwerpen-Zundert. Er werden werken geëxposeerd van Emo Verkerk, Fred Bervoets, Luc Tuymans, Marlene Dumas, Nel Aerts, Lennart Lahuis, Lieven Segers en Niek Hendrix.

Tijdens de periode van de expositie werkten vier talentvolle kunstenaars – Nel Aerts, Lennart Lahuis, Lieven Segers en Niek Hendrix – als ‘artist-in-residence’ te Antwerpen en Zundert. In ontmoetingen en presentaties stond reflectie op het gezamenlijke culturele erfgoed en de artistieke identiteit centraal.

De tentoonstelling in het grensdorp Zundert bood bezoekers een inkijk in de kunst van dat moment aan weerszijden van de grens. De culturele relatie tussen Nederland en Vlaanderen werd hiermee aangehaald en uitgediept.

Tags: