Tijs Rooijakkers

Tijs maakt beelden, of zoals hij ze zelf noemt: ‘stilstaande bewegingen. Zijn installaties ogen als schetsen in de ruimte. Het is alsof ze vanzelf gegroeid, neergestreken of ontstaan zijn op de plek waar ze zich bevinden.  

Tijs zoekt de grenzen op van de materialen die hij gebruikt en de vorm die hij wil bereiken. Hiervoor experimenteert hij veel en ontwikkelt hij zelf technieken en gereedschappen, zoals hout buigen door middel van stoomkisten. De plek van zijn installaties en de mensen die er vertoeven, spelen een grote rol bij de totstandkoming van zijn werk. Zijn werk vraagt om een dynamische, levendige ruimte om zich heen: een natuurlijke habitat waaruit het niet alleen ontstaat, maar waardoor het ook tot leven komt.  

Tijs studeerde aan AKV | St. Joost in Den Bosch, waar hij in 2004 afstudeerde. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar. Hij exposeerde bij onder andere het Van Abbemuseum, KunstenLab, MU en festivals als Oerol, Bosch Parade en Duizel in het Park. Tegenwoordig richt hij zich steeds meer op werken in de openbare ruimte. Sinds 2011 is hij voorzitter van de Stichting La Citta Mobile, een collectief van kunstenaars en ontwerpers in de Eindhovense wijk Gestel. Hier is ook zijn atelier. Het werk ‘Woensel Supertoll’ won in 2017 de Eindhoven Cultuurprijs. 

Genomineerde Brabant Cultuur Publieksprijs 2018

Tags: