Orkun Ağir

Orkun Agir

Orkun Agir (Zwolle, 1990) verhuisde op zijn tweede met zijn ouders naar Eindhoven waar hij opgroeide. Naast componist en speler van de bağlama, een Turks snaarinstrument, is hij ook muziekdocent. Hij heeft hij zijn eigen lespraktijk waar hij aan kinderen en volwassenen bağlama-, piano- en gitaarles geeft. 

“In 2008 ging ik naar conservatorium Codarts in Rotterdam. Ik ben nogal autodidact ingesteld en zocht liever zelf dingen uit die ik interessant vond, de rest liet ik links liggen. Net voor het laatste jaar heb ik een pauze in mijn studie ingelast en die duurt eigenlijk nog steeds. Ik kan zelf vrijer componeren en musiceren zonder de kaders van een school.
Ik componeer wanneer ik er behoefte aan heb, op een heel erg intuïtieve manier. Dat gaat niet altijd samen met een deadline. Ik heb een tijd een eigen ensemble gehad waar ik veel mee speelde, dat was een soort school voor mij. De muziek die ik componeerde werd meteen door de muzikanten gespeeld, daar stak ik veel van op.”

“Als muziektheoreticus bestudeer ik daarnaast graag verschillende soorten muziekculturen, zoals de Ottomaanse, Anatolische en nu ook Indiaanse muziek. Mijn roots liggen in Georgië. Mijn voorouders zijn van Georgië naar het Ottomaanse rijk gevlucht, het huidige Turkije.”

Tags: