Aart Strootman wint Matthijs Vermeulenprijs

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van 20.000 euro wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek.

 

Dit jaar gaat de prijs naar Brabander Aart Strootman voor zijn werk Shambling Emerge – after after party, een werk van ongeveer negen minuten waarin iedere musicus zijn eigen rol heeft. De componist brengt, volgens de jury, “improvisatie, klankonderzoek en het gebruik van een muzikaal ‘objet trouvé’ samen in een fascinerend en verrassend avontuur.” De inspiratiebron voor deze compositie was een liveopname van jazzpianist Misha Mengelberg in het Bimhuiscafé in 2014.

 

Wil je meer informatie over deze compositie? Lees dan het volledige persbericht de website van November Music.

 

Tijdens November Music 2019 worden diverse werken van Strootman uitgevoerd zoals zijn gloednieuwe werk W.A.L.L.

 

Strootman ontvangt de Matthijs Vermeulenprijs op zaterdag 7 september in Utrecht uit handen van Henriëtte Post, directeur Fonds Podiumkunsten.