Jetse Batelaan gelauwerd met Zilveren Leeuw

Jetse Batelaan, artistiek leider van het jeugdtheatergezelschap Artemis in Den Bosch, heeft in Venetië een Zilveren Leeuw voor theater gewonnen.  Dat heeft het bestuur van de Biënnale van Venetië woensdag bekend gemaakt.

 

Magie
Jetse (1978) krijgt deze prijs voor zijn werk als een vernieuwend theatermaker met een  persoonlijke,  herkenbare stijl. ‘Hij zorgt voor een soort van magie op het toneel, een magie die zelfs de meest sceptische toeschouwers overtuigt’, schrijft de jury. Volgens de jury heeft Jetse het jeugdtheater, waar toch nog altijd wat op wordt neergekeken, op dezelfde hoogte gebracht als het theater voor volwassenen. Tijdens de 47e Internationale Theaterfestival in Venetië, van 22 juli tot en met 5 augustus, laat Jetse met Artemis twee theaterstukken zien: ‘Het verhaal van het verhaal’ en ‘Oorlog’. Dan wordt de prijs uitgereikt. Momenteel is Jetse in Frankfurt bezig met zijn nieuwe productie (…..), ‘Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel’. Die voorstelling, een co-productie van Artemis, Künstlerhaus Mousonturm en de Ruhrtriënnale, ging 31 januari in Frankfurt in première. De Nederlandse première is in april.

De Zilveren Leeuw
De Zilveren Leeuw is een internationale prijs van de Biënnale voor jong talent in de wereld van de podiumkunsten. Terwijl de Gouden Leeuw levenslange artistieke verdienste beloont, is de Zilveren Leeuw een erkenning voor de artiesten van de volgende generaties. Als eerste Nederlander prijkt nu ook Jetses naam in de lijst van laureaten. Wij zijn trots!

 

Bron: Artemis en Brabants Dagblad