Marieke Vromans

Marieke Vromans is beeldend kunstenaar, landschapsarchitect en grafisch ontwerper. Haar werk is een reactie op de zielloze openbare ruimte. Haar interventies maken iets los bij voorbijgangers. Verwondering, verbazing of een glimlach. En soms alle drie tegelijk. 

Opgeleid als landschapsarchitect en grafisch ontwerper verbindt Marieke beeldende kunst met ontwerp van de openbare ruimte. Haar werk communiceert met de omgeving en nodigt uit. Zo toverde ze met ‘Hier leg ik aan’ twee rookafvoerkanalen van een parkeerkelder nabij de haven om tot dubbele scheepsbolder met scheepstouw dat dienst doet als zit-en speelelement. En voor het nieuwste stadspark van Tilburg maakt ze een een reusachtige rits die de stenige stad openritst en het park aan je voeten legt.  

Haar interventies reageren op wat er is, verbeelden wat ooit geweest is of spelen met de potenties van de toekomst. Soms groots en meeslepend, soms poëtisch, klein of verborgen. Altijd vertellen ze een verhaal, geven een andere kijk op de dagelijkse werkelijkheid, prikkelen de nieuwsgierigheid en zetten de zintuigen op scherp.  

“Ik maak mijn beelden voor mensen, niet de kunst om de kunst, maar altijd in relatie tot de omgeving en de mens. Mijn werk is een reactie op de zielloze openbare ruimte. Op straat; daar waar we elkaar ontmoeten en samen leven, juist daar wil ik door middel van mijn werk oproepen tot ontmoeting en naastenliefde. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een prikkelende, verrassende leefomgeving een betrokken samenleving creëert. Ik ben trots op mijn kinderlijk optimisme dat ik de wereld kan verbeteren. Ik geloof dat kleine impulsen een groot verschil kunnen maken. Ik noem mijn interventies daarom stedelijke acupunctuur.” 

Winnaar Brabant Cultuur Publieksprijs 2018

Tags: