Klanken van Oorsprong

Klanken van Oorsprong is een bioscoopdocumentaire, geproduceerd door Scarabeefilms uit Goirle. Scarabeefilms is een internationaal opererend filmproductiebedrijf dat zich bijna dertig jaar actief bezighoudt met het vervaardigen van creatief hoogwaardige documentaires voor bioscoop en televisie.

In de afgelopen jaren wonnen de films van Scarabeefilms talloze filmprijzen op belangrijke internationale filmfestivals. Zo won de documentaire-trilogie Stand van de zon, Stand van de maan en Stand van de sterren o.a. twee maal de hoofdprijzen op IDFA en SUNDANCE, het filmfestival van acteur Robert Redford. Contractpensions en Buitenkampers wonnen beiden de Kristallen filmprijs.

Het project bestaat uit de bioscoopdocumentaire “Klanken van Oorsprong”, de tentoonstelling “Waarom wisten wij dit niet” en educatief materiaal voor de bovenbouw van de middelbare school als verdieping en uitbreiding van de geschiedenis en muzieklessen. De combinatie oorlogsgeschiedenis, muziek en identiteit met een link naar de actuele gebeurtenissen rondom de vluchtelingen van vandaag de dag in één documentaire van hoogstaande cinematografische kwaliteit maakt dat een breed publiek bereikt kan worden. Het uitgebreide programma van randprogrammering en educatie, van tijdschrift tot tentoonstelling, van universitair symposium tot scholierenvoorstellingen maakt ’t mogelijk een extra laag informatie toe te voegen aan verschillende niveaus en voor verschillende doelgroepen, waarbij de documentaire steeds het verbindende element vormt. De film neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vluchten en het opnieuw moeten beginnen in een nieuw land op de levens èn de muziek van verschillende generaties Ned-Indische muzikanten.

Tags: