Julian Edwardes

Portretfoto Julian Edwards (c) TalentHub

Julian Edwardes (1979) studeerde aan AKV St Joost en Sandberg Instituut. Hij heeft een achtergrond in beeldende kunst maar is nu vooral actief als muzikant waarbij hij met een modulaire synthesizer improvisatie verkent.

Tijdens zijn studententijd, 17 jaar geleden, kwam Julian in de muziek terecht. De band waar hij in speelde zocht een Dj die kon scratchen. Later kwamen daar synthesizers, laptops en andere elektronica bij en werd mijn opstelling veelzijdiger. De band stopte uiteindelijk, maar hij ging verder met het maken van instrumentaal werk. Toen was dat nog erg beatgericht met vleugen van jazz, elektronica en postrock. Zijn huidige werk leunt veel meer naar ambient en is abstracter van karakter.

“Iets waar ik veel van leerde waren de pianolessen die ik enkele jaren geleden opnieuw nam. Ik wilde niet bestaand werk leren spelen, maar juist leren begrijpen hoe het systeem van een piano werkt: de stapeling van tonen, het leren herkennen van intervallen. Een kennismaking met de harmonieleer, dat heeft mij een heel stuk verder gebracht.

Daarnaast heb ik recent ook veel gehad aan de cursussen bij W2 studio’s. De benadering van werken met apparatuur uit de jaren 50 en 60 pas ik ook weer toe in mijn eigen studio omgeving, die een samenstelling van meer hedendaagse elektronica heeft.”

Bart van Dongen (voormalig artistiek directeur Intro in Situ en muzikant) over Julian: “Julian komt oorspronkelijk vanuit de beeldende kunst, hij kijkt en luistert vanuit een hele andere optiek dan muzikanten. Zo brengt hij andere vakmanschappen met zich mee en komt tot verrassende resultaten. Julian denkt in andere manieren van klank opwekken dan puur het spelen van akoestische tonen. Hij maakt bijvoorbeeld grafische composities waarbij muzikanten de kleur rood moeten interpreteren en omzetten in een klank.”

Tags: