Jalila Essaïdi

Jalila Essaïdi  is een kunstenares en onderneemster gevestigd in Eindhoven. Essaïdi is gespecialiseerd in moderne biotechnologie en biologische kunst. 

Jalila’s bekendste werk 2,6g 329 m/s, ook wel Bulletproof Skin genoemd, is een in vitro gekweekte menselijke huid versterkt met spinnenzijde afkomstig van genetisch gemodificeerde geiten en zijdewormen. Met dit werk verkent ze de sociale, politieke, ethische en culturele vraagstukken omtrent veiligheid in een (bio)technologische wereld en kreeg ze hiervoor in 2010 de Designers & Artists 4 Genomics Award en een Honorary Mention in de categorie Hybrid Art van de Prix Ars Electronica in 2012. 

Een recent werk, Mestic®, is dat van nieuwe grondstoffen creëren zoals plastic, papier, en textiel uit koeienmest. Het belangrijkste doel van deze oplossing voor het overmatig mestprobleem is het creëren van een gesloten circulair systeem met koeienmest, waardoor de agrarische sector zich kan houden aan (inter)nationaal beleid, terwijl het nog steeds mogelijk is om hun investering (koeien) te behouden. Mestic genereert nieuwe duurzame grondstoffen die door de locale maakindustrie kunnen worden gebruikt. Hiermee heeft ze onder andere de prestigieuze H&M Global Change Award gewonnen. 

Jalila is directeur en oprichter van Stichting BioArt Laboratories, een unieke non-profit maatschappelijke organisatie in Eindhoven die internationale talenten van de toekomst in staat stelt tot het ontdekken van onbegrensde mogelijkheden. In een wereld met toenemende belangstelling voor biotechnologie en life sciences  

BioArt Laboratories geeft toegang tot een creatief hybride laboratorium en de gereedschappen en kennis van de biowetenschappen.  

In 2017 startte zij met de opbouw van een BioArt Dorp in Eindhoven door een vijftal bijeen gelegen oude boerderijbunkers op te knappen tot een zelfvoorzienende locatie waar plaats is voor een hybride laboratorium, expositieruimtes, en een experimentele hortus botanicus. 

Jalila Essaidi werd onlangs door Frits Magzine benoemd tot meest invloedrijke vrouw in de regio voor 2017 en ze behoord tot de Inspiring 50 vrouwen in Nederland. 

Genomineerde Brabant Cultuur Publieksprijs 2018

Tags: