Frodo Kuipers

Frodo Kuipers maakt traditioneel handgetekende 2D animatiefilms, die verschillende (inter)nationale filmprijzen en nominaties wonnen. Zo werd ‘Bullet Time’ geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie Animated Short Film. 

Frodo Kuipers (1976) studeerde 2 jaar animatie aan de ABV in Tilburg en studeerde na 4 jaar in 2001 af aan het KASK in Gent (België) met zijn succesvolle en meermaals bekroonde korte animatiefilm ’Antipoden’ (o.a. Grand Prix de la Communaute Flamande Anima Brussels 2002).  

Tussen 2002 en 2005 was hij deelnemer aan één van de ateliers van het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), waar hij twee succesvolle korte animatiefilms realiseerde: Street en Shipwrecked (beide 2005). Vooral laatstgenoemde film mocht zich heugen met vele selecties op internationale (animatie)filmfestivals, en toerde langs de grote animatiestudio’s in de V.S. en Canada, als onderdeel van Ron Diamonds 8th Animation Show of Shows. 

In maart 2005 startte Frodo zijn eigen Studio Mosquito en breidde (naast zijn werk als docent aan de WDKA in Rotterdam) zijn oeuvre gestaag uit met o.a. prijswinnende korte films als ‘Bricks’ (2010) en ‘Kort! Fata Morgana’(2011). 

In zijn films creëert Frodo zijn eigen karakteristieke animatielogica, met een focus op personages. Hij is enorm geïnteresseerd in de manier waarop zijn (vaak stupide) personages in deze imaginaire werelden bewegen en bestaan. Humor neemt een belangrijke plaats in zijn werk in, maar altijd als reflectie op het karakter van de mens. ‘Bullet Time’(2016) is zijn meest recente worp, en in samenwerking met Merlijn Passier en Studio Nova gerealiseerd.

Bekijk meer video’s op vimeo.com/studiomosquito.

Genomineerde Brabant Cultuur Publieksprijs 2018

Tags: