Concertreeks middelgrote gemeenten

Still uit videoportret Frank Adams

Een vernieuwende concertreeks voor middelgrote podia in middelgrote gemeenten in de regio die op dit moment in de maak is. Gedacht wordt o.a. aan Roosendaal, Oss en Oosterhout. Orkesten als Kamerata Zuid en het Euregio Jeugdorkest worden hier bij betrokken, waarbij ontmoeting met andere disciplines leiden tot nieuwe concertvormen. 

Zo zal Kamerata Zuid samen met Anneke van Giersbergen een aansprekend cross-overprogramma realiseren. De optredens zijn in het najaar van 2019 te zien en horen in verschillende Brabantse gemeenten.

In de middelgrote Brabantse steden staan prachtige zalen, er is echt publiek voor klassieke muziek, en het wordt toch weinig geprogrammeerd. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen: de profilering van het podium, de soms hoge uitkoopsommen van orkesten of het gevoel van de programmeur dat iets te risicovol is en te weinig publiek trekt. Ondertussen ervaren de aanbieders (orkesten, gezelschappen en/of individuele musici) dat ze hun concert te weinig kunnen spelen waardoor het te kostbaar wordt om nieuwe dingen te maken. Door goed samen te werken kunnen we voor relatief weinig geld deze concertreeks aanbieden, en daarmee hopen we programmeurs over de streep te trekken en hen te verleiden om toch klassieke muziek aan hun bezoekers aan te bieden. Zo brengen we aanbod en vraag bij elkaar.

Videoportret van dirigent Frank Adams van Kamerata Zuid

 

Kamerata Zuid en Anneke van Giersbergen tijdens de opening van Het Speelhuis in Helmond

 

 

Dit project kadert in de opdracht ‘Vernieuwing symfonische muziek’: Geert van Boxtel is sinds april 2018 aan het werk als arrangeur in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Zijn opdracht is vorm te geven aan de impuls voor vernieuwing en verbreding van de klassieke en hedendaagse symfonische muziekvoorziening.

Tags: