Aart Strootman

Componist, gitarist, instrumentmaker en musicoloog Aart Strootman is één van de grootste talenten in de Nederlandse muziek op dit moment. Hij won in 2017 de internationale Gaudeamusprijs voor compositie, speelt in vele ensembles en schreef het prestigieuze stuk ‘Darkness Rises’, dat hij samen met de philharmonie zuid speelde en heeft opgenomen.

Aart Strootman doceert muziekgeschiedenis, gevorderde solfège (training van het muzikale gehoor), analyse, filosofie en performance studies op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hij schreef werk voor Slagwerk Den Haag en Bang on a Can, speelde solo met de New York Philharmonic en heeft zijn eigen trio TEMKO. Daarnaast speelt en arrangeert hij ook voor Stargaze, een netwerk van klassiek opgeleide Europese muzikanten. Via Stargaze werkte Aart mee aan de soundtrack van The Revenant. In 2017 won hij de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor componisten tot 30 jaar.  

Daarnaast ontwikkelt Strootman nieuwe instrumenten. Zo maakte hij een gitaar en een basgitaar met een zogenoemde ‘reine stemming’, speciaal om het werk van minimal music pionier Terry Riley te kunnen uitvoeren. Strootman is ervan overtuigd dat nieuwe muziekinstrumenten kunnen leiden tot nieuwsgierigheid en interesse in nieuwe muziek. Op dit moment is hij bezig met onderzoek naar nieuw instrumentarium dat geproduceerd kan worden met een 3D-printer. Dit innovatieve onderzoek doet hij samen met een keur aan nationale en internationale partners: slagwerkgroepen, podia, festivals maar ook het Tilburgse AMPA.

Met deze instrumenten en de muziek die Strootman ervoor schrijft is dit project een interessante technologische innovatie. Door de ontwerpen ‘open-source’ aan te bieden, kan iedereen aan de slag met de ontwikkelde prototypes die zijn ontwikkeld. Door simpelweg een bestand te versturen, kan aan de andere kant van de wereld een instrument worden uitgeprint. De mogelijkheden die dit biedt voor componisten, musici en muziekeducatie zijn enorm.

Een videoportret van Aart Strootman (productie: Green Bag)

 

Aart Strootman wordt ondersteunt door de provincie in het kader van de opdracht ‘Vernieuwing symfonische muziek’: Geert van Boxtel is sinds april 2018 aan het werk als arrangeur in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Zijn opdracht is vorm te geven aan de impuls voor vernieuwing en verbreding van de klassieke en hedendaagse symfonische muziekvoorziening. Aart Strootman was tevens een van de genomineerden van de Brabant Cultuurprijs 2018.

Tags: